Agape ‘The Dream’

Weeskind

Weeskind

Wat is Agape Learning Center and Orphanage een geweldige plek om te zijn. Als vrijwilliger, maar ook zeker weten als kind zijnde.
David, die dit allemaal is begonnen, heeft een hart van goud. Hij investeert het geld dat hij gedoneerd krijgt op een verantwoorde manier. David is een doorzetter. Hij is vier keer van locatie veranderd en kan nu eindelijk blijven op de huidige locatie. ‘Het belangrijkste is dat de kinderen blij zijn, daarna volgen de andere belangrijke zaken zoals onderwijs en respect. Dat het kind zich goed voelt staat op nummer een.’

Deze weken hadden de kinderen schoolvakantie, dus was het lastiger om les te geven. Ik heb af en toe met jongere kinderen Engelse woorden geoefend. Dat was erg lastig omdat ik geen Birmees en/ of Thais spreek, dus ik kon niet alles vertalen. Gelukkig kom je met gebaren ook een heel eind.

Hoelahoepen!


Ik heb de iets oudere kinderen geleerd hoe je moet frisbeeën. Toch was de verleiding te groot om schuin omhoog te gaan frisbeeën met als gevolg dat de frisbee op het dak belandt. Ook hebben we gespeeld met de hoepels. Nu ben ik geen ster in hoelahoepen, maar de kinderen zagen wat ik bedoelde en deden mij na, zodat we met elkaar konden hoelahoepen.

David heeft me laten zien hoe hij aan de weeskinderen ‘komt’. Daarvoor zijn we naar ‘No Mens Land’ (niemandsland) geweest. Daar leven minimaal tachtig families primitief in het riet van de rivier tussen Birma en Thailand. Ze zijn vanuit Birma via de rivier illegaal naar Thailand gegaan en hebben geen papieren om in Thailand te mogen zijn. Kinderen hoeven geen geldboetes te betalen als zij betrapt worden. David komt regelmatig in dit gebied. Hij heeft veel ouders en kinderen kunnen overtuigen dat school beter is dan geld verdienen voor het gezin. Kinderen verkopen daar drugs, worden seksueel mishandeld of verkopen seksspeeltjes. Toen we in Niemandsland liepen, was dat bizar om aan te horen.

‘Niemandsland’ naast de rivier die Thailand met Birma scheidt.


In de rij om met de truck naar school te gaan.

In de rij om met de truck naar school te gaan.


‘Elk kind is welkom. We halen kinderen op uit Niemandsland, omdat er kinderen vanaf Birma via de rivier komen naar deze plek komen om naar school te gaan. Ook al zijn het oudere kinderen, ze zijn altijd welkom. Sommige kinderen moeten van hun ouders op de jongere kinderen van het gezin letten en mogen daarom niet naar school. In zo’n situatie ga ik in overleg met de ouders, want om die reden niet naar school mogen, is geen reden. Als het moet, nemen we de broertjes en zusjes van de oudere kinderen ook mee, ook als het baby’s zijn; daar vinden we wel weer een oplossing voor. Ieder kind heeft recht op onderwijs.’

In de truck met de kids


Ik heb een prachtige tijd gehad. David is een doorzetter. Hij heeft mij laten zien hoe de dagen bij Agape (ondanks de schoolvakantie) eruitzien. 05:00 uur opstaan om met de truck naar de markt te gaan om het eten voor diezelfde dag te kopen. En op schooldagen halen we vervolgens de kinderen op. Om half 9 is het ontbijt en daarna kan de schooldag beginnen. De start van de dag bestaat uit zingen. ‘Kinderen worden blij van zingen en op die manier beginnen ze een dag positief.’ David pakt zijn gitaar en zingt zijn zelfgeschreven liederen met de kinderen. Ook al weet ik niet waar de tekst precies over gaat, klinken de liedjes echt heel goed.
Schilderen

Schilderen


Na de schooldag worden de kinderen weer naar hun huis gebracht. Rond 19:00 uur is het tijd om te eten. Na het eten, kunnen de kleine kinderen televisie kijken.
Op de markt om 05.30 uur. De gele kip is het lekkerder dan de witte!

Op de markt om 05.30 uur. De gele kip is het lekkerder dan de witte!

Voor sommige is het ook een plek om alvast te gaan slapen. De oudere kinderen spelen buiten of helpen mee met bijvoorbeeld het verven. Uiteindelijk gaan alle kinderen naar hun gedeelde slaapkamer. Voor David is de dag nog lang niet voorbij; hij slaapt vaak pas rond 00:00 uur of 01:00 uur. En de volgende ochtend gaat hij er weer rond 05:00 uur uit te gaan om naar de markt te gaan. Hoe hij dat volhoudt, weet ik ook niet. 😉 Knap is het wel.



Het voelt heel fijn dat we iets voor Agape kunnen doen.
Ik wil Mam&Niek, Cathy, Edwin, Nico, Mieke, Peter, familie Koopman, familie Botman,
familie Goossens en familie Neefjes heel erg bedanken voor donaties!!
We hebben met elkaar €510,- opgehaald.
Rabobank Zwaagdijk bedankt voor het gratis overboeken naar Agape!


Zingen!!

Zingen!!


Om een impressie te krijgen van de Agape, de kinderen en het team, kun je kijken naar het onderstaand filmpje. Als je het langere filmpje wil zien met Engelse ondertiteling, kun je op het tweede filmpje klikken.
Agape (korte versie)

Agape (lange versie met Engelse ondertiteling)

Geplaatst op 25 oktober 2012, in Reisverslagen, Thailand. Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

  1. Heey Leonie,

    Mooi verhaal met een mooi doel! Fijn dat je zo’n mooi bedrag hebt weten op te halen voor deze kinderen. Het is in goede handen gekomen en dat is goed om te weten. Wat een lieve mensen die geld naar je hebben overgemaakt.
    Je bent een topper om je tijdens je reis zo in te zetten voor de minder bedeelden in deze wereld.
    We zijn trots op je!!
    Liefs van ons
    Niek en mam

  2. Weer een mooi helder verslag,Leonie.
    Goed verwoord, is net of je er zelf tussen zit.
    Al is het een wereld van verschil of je hier of daar zit.
    Het is heel goed dat er mensen als David zijn.
    Het is idd soms onbegrijpelijk hoe sommige mensen dat kunnen volhouden.
    Aan 1 kant is het wel te begrijpen, als je al die blijde gezichten ziet van de kinderen, dat moet je enorm veel energie geven.
    Je had het er al over in en na je reis van Ethiopië, geeft jou ook veel voldoening om zoiets te gaan doen, denk ik.
    Heb een collega gesproken die vertegenwoordiger is in de landen waar jij nu zit en heen gaat.
    Vertel je later er wel wat over, niet hier. n;)
    Hij zij wel dat je er een totaal ander kind door thuis krijgt, maar wel op een hele positieve manier.
    En een grote rijkere ervaring rijker maakt.

    Zie uit naar je volgende verslag, zal waarschijnlijk wel weer totaal anders zijn.
    Dikke warme knuffel, liefs en groeten van Pa&Lin

  3. Hoi, leonie.
    Zoals ik al eerder heb gememoreerd in een 5 dec. versje vorig jaar bezit jij over een gouden hartje wat betreft kinderen, die je op wat voor manier dan ook iets wilt/kunt bijbrengen van jou reeds opgestoken levenswijsheden.
    Ik ben verschrikkelijk trots op mijn schoonzusje en ik weet dat jij tijdens deze reis nog velen mensen/kinderen zult blij maken.
    Groetjes van martijn.

  4. Hey Leonie,wat een schitterend verhaal, ik ben zeer onder de indruk,wat je daar meemaakt,het zijn voor jou onvergetelijke tijden!
    Je doet daar prachtig werk,ik ben ook onder de indruk van David,die z’n hele ziel en zaligheid inzet voor deze kinderen,dit is een man die heeft een hart van goud!!!
    Jij bezorgt David en de kinderen, een hele mooie tijd en voor David verlichting in de zorg van de kinderen,wat vaak niet makkelijk is, in deze moeilijke omstandigheden!
    Leonie, ik denk, dat je erg veel voldoening krijgt in wat je doet,hier ga je later erg mooi op terugkijken!
    Veel plezier in wat je meegaat maken met de kinderen en David!
    Ik hoor wel weer van je, hoe het met je gaat en met de kinderen en David!
    Groeten; Nico Hetsen

  5. Leo, Top wat je daar allemaal doet hoor! Mooi doel om zo je steentje bij te kunnen dragen! Succes daar nog en op naar het volgende goede doel.
    Liefs je broer

  6. Jaco en Mirjam

    Heey Leonie, mooi om over je ervaringen te lezen en te zien. Goed bezig, top dat je je zo inzet voor je medemens, wat zal je veel mooie maar ook minder mooie indrukken krijgen! Succes !
    Liefs, Jaco, Mirjam, Emiel en Iris

  7. Hoi Leonie, wij willen je even laten weten dat we je verhalen erg mooi vinden en we lezen ze trouw.
    Top ervaring om mee te maken daar.
    Groeten van de Kostertjes uit de Snoekstraat

  8. Lianne Rinkel

    Hoi Leonie,
    Wat schrijf je een mooie stukjes. En wat een souplesse in de heupen…. hoezo kun jij niet hoelahoepen? Leuk dat jij zo met en voor de bevolking leeft. Geniet maar lekker van de cultuur, veel opsnuiven zodat je op de Werenfridus een mooie spreekbeurt kunt houden voor je aanstaande collega’s. Want deze reiservaringen kun je vast goed in je lessen gebruiken.Wij zijn wel proefkonijnen voor deze keer….. Veel plezier en mocht je nog twee leuke jongens uit Wervershoof tegenkomen doe ze dan de hartelijke groeten….!!!!

  1. Pingback: Agape ‘The Dream’ | FF-LEKKER-KLOOIEN

Plaats een reactie